preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Škabrnja

Login
facebook škole

  

ŠKOLSKI JELOVNIK

RASPORED INFORMACIJA

ŠKOLSKI KALENDAR

Priloženi dokumenti:
Kalendar za sk. god. 2020.pdf

POVJERENIK ZA INFO

Priloženi dokumenti:
Godisnje izvjesce.pdf

PISANE PROVJERE

UPISI U PRVI RAZRED

SAVJETOVANJE OSMAŠA

OFFICE 365

Zaštitite svoju privatnost

Sigurnije na internetu

Ne govoru mržnje

Vremenska prognoza

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 9. 2014.

Danas: 20
e-Dnevnik za učenike

PORTALI ZA UČENJE

 

_____________________________

Portal za škole 

 

_____________________________

Portal za učenje na daljinu 

  

_____________________________

Školski portal

_____________________________

Hlapićev portal 

_____________________________

KORISNI LINKOVI

 

_____________________________

e - Lektire

 

_____________________________

jezični savjeti

  

_____________________________

Gradska knjižnica Zadar

  

_____________________________

Digitalna knjižnica

_____________________________

Hrvatska enciklopedija

 

_____________________________

CARNet

_____________________________

 

NOVINE I ČASOPISI

Modra lasta

_____________________________

Drvo znanja

 

_____________________________

Priroda

_____________________________

National Geographic

_____________________________

PCchip

_____________________________

Portal znanstvenih časopisa

 

_____________________________

Europska umjetnost

PRISTUP INFORMACIJAMA

eTwinning

Općina Škabrnja

 

RH MUP

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ususret Danu kruha u našoj školi
Autor: Marin Pavičić, 11. 10. 2016.

Ovogodišnji Dan zahvalnosti za plodove zemlje - Dan kruha obilježit ćemo 13. listopada u holu škole, a njemu ususret jedan prigodni plakatić. 


BLAGOSLOVLJENO, BLAGOVANJE KRUHA
O KRUHU JE RIJEČ


Kad dirnem: kruh,
pomislim prvo na zemlju, široku, duboku, uzorno uzoranu.
Zatim slutim, grubo izbrazdane, dlanove ratara u čijim se, znojnim šakama, zrno sa zrnom sljubljuje znajući, da će svako, u drugoj brazdi nestati; 

vjerujući, da će se, nakon smrti, ponovno jednom sastati u nekom bijelom mlinu.

Za kruh, koji tako jednostavno, svakoga dana dodirujem, toliko toga treba
s neba ,iz zemlje i od čovjeka.

Da bismo kruha imali, potrebna je kratka jesenja šetnja sunca nad usnulim
oranicama, potrebna su maglovita jutra i kiše obilne, koje potope davne staze
među poljima.
I zime ciče, dio su priče o kruhu što raste u njedrima smrznute zemlje
pod toplom bundom snijega.

Da bismo kruha imali, snjegovi moraju okopniti, sunce ojačati, 
vode se povući,
da bi, iz srca, bivšega, zrna, zeleno proklijalo.
Pa rast. Pa rast. Do gležnja, ispod koljena, preko koljena, do pasa.
Stabljika.
Na vrhu klas.
Stabljika do stabljike. I svaka s krunom zlatnom na vrhu.
Žitno zeleno more urešeno crvenim makovima.

Kad kažem, kruh, toliko toga treba izreći između sjetve i žetve.
Izreći hvalu rataru, sijaču, koscu, mlinaru, pekaru.
I ptici koja nije pozobala zrnje u brazdama.

Kruh je veliko dijelenje:
Od jednog zrna, stotine zrna u klasu.
Od tisuću tisuća, između žrvnjeva, milijuni bijelih čestica bijeloga , sipkoga, brašna.
Čudi li ikog što Hrvati brašno još nazivlju muka?
Dodirujem kruh, ćuteći sve ovo rečeno, od zrna u crnoj brazdi,
do kriške u košarici na stolu.

Kruh naš jučerašnji.
Kruh naš današnji.
kruh crni, bijeli, polubijeli,
okrugli, niski, visoki,
pereci, slanci, žemlje,
pšenični, kukuruzni, zobeni, raženi,
toliko željen,
i sanjan
tako poželjan,
tražen.

Kruh, miomirisan, izjutra, namiriši, najslađim mirisom, gradske ulice,
a sjetan, divan miris kruha, iz bakine ili mamine pećnice.

Kruh je blagoslov stola.
Najslađe su kriške koje, s nekim, dijelimo, 
najveći mu je blagoslov kada ga, srcem, dajemo onima koji ga samo sanjaju.
Molimo za kruh svagdašnji ,da bismo ga imali koliko trebamo, a dijeleći
s onima koji ga nemaju, da bismo ga svi s blagoslovom imali u izobilju.

Kruh je uistinu dobar.
Pa budimo i mi dobri kao kruh, 
prema svima, oko sebe





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
 
Poštovani,
ovim putem vas obavještavamo da smo izdali javni poziv za dostavu ponuda organizacije i provedbe višednevne ekskurzije učenika 8-ih razreda OŠ "Vladimir Nazor" Škabrnja. Ostale uvjete, vremenik i druge podatke javnog poziva, molimo, pogledati u priloženom dokumentu. 
 
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ususret Danu kruha u našoj školi
Autor: Marin Pavičić, 11. 10. 2016.

Ovogodišnji Dan zahvalnosti za plodove zemlje - Dan kruha obilježit ćemo 13. listopada u holu škole, a njemu ususret jedan prigodni plakatić. 


BLAGOSLOVLJENO, BLAGOVANJE KRUHA
O KRUHU JE RIJEČ


Kad dirnem: kruh,
pomislim prvo na zemlju, široku, duboku, uzorno uzoranu.
Zatim slutim, grubo izbrazdane, dlanove ratara u čijim se, znojnim šakama, zrno sa zrnom sljubljuje znajući, da će svako, u drugoj brazdi nestati; 

vjerujući, da će se, nakon smrti, ponovno jednom sastati u nekom bijelom mlinu.

Za kruh, koji tako jednostavno, svakoga dana dodirujem, toliko toga treba
s neba ,iz zemlje i od čovjeka.

Da bismo kruha imali, potrebna je kratka jesenja šetnja sunca nad usnulim
oranicama, potrebna su maglovita jutra i kiše obilne, koje potope davne staze
među poljima.
I zime ciče, dio su priče o kruhu što raste u njedrima smrznute zemlje
pod toplom bundom snijega.

Da bismo kruha imali, snjegovi moraju okopniti, sunce ojačati, 
vode se povući,
da bi, iz srca, bivšega, zrna, zeleno proklijalo.
Pa rast. Pa rast. Do gležnja, ispod koljena, preko koljena, do pasa.
Stabljika.
Na vrhu klas.
Stabljika do stabljike. I svaka s krunom zlatnom na vrhu.
Žitno zeleno more urešeno crvenim makovima.

Kad kažem, kruh, toliko toga treba izreći između sjetve i žetve.
Izreći hvalu rataru, sijaču, koscu, mlinaru, pekaru.
I ptici koja nije pozobala zrnje u brazdama.

Kruh je veliko dijelenje:
Od jednog zrna, stotine zrna u klasu.
Od tisuću tisuća, između žrvnjeva, milijuni bijelih čestica bijeloga , sipkoga, brašna.
Čudi li ikog što Hrvati brašno još nazivlju muka?
Dodirujem kruh, ćuteći sve ovo rečeno, od zrna u crnoj brazdi,
do kriške u košarici na stolu.

Kruh naš jučerašnji.
Kruh naš današnji.
kruh crni, bijeli, polubijeli,
okrugli, niski, visoki,
pereci, slanci, žemlje,
pšenični, kukuruzni, zobeni, raženi,
toliko željen,
i sanjan
tako poželjan,
tražen.

Kruh, miomirisan, izjutra, namiriši, najslađim mirisom, gradske ulice,
a sjetan, divan miris kruha, iz bakine ili mamine pećnice.

Kruh je blagoslov stola.
Najslađe su kriške koje, s nekim, dijelimo, 
najveći mu je blagoslov kada ga, srcem, dajemo onima koji ga samo sanjaju.
Molimo za kruh svagdašnji ,da bismo ga imali koliko trebamo, a dijeleći
s onima koji ga nemaju, da bismo ga svi s blagoslovom imali u izobilju.

Kruh je uistinu dobar.
Pa budimo i mi dobri kao kruh, 
prema svima, oko sebe





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju